رزین مخصوص قالبگیری چیست؟

رزین‌ها ترکیبی مایع هستند که در طی فرایندی جامد و سفت می‌شوند. رزین خود دو نوع طبیعی و مصنوعی دارد. رزین اپوکسی، رزین پلی یورتان، رزین سیلیکونی، رزین پلی استر و رزین اکریلیک از انواع رزین‌های مصنوعی به شمار می‌روند. رزین‌ها اگرچه مایع هستند اما طی فرایند پخت به پلیمرهای سفت و سخت تبدیل می‌شوند. هر یک از انواع رزین‌ها کاربردهای متفاوتی دارند. رزین اپوکسی رزینی است که آن را با عنوان رزین مخصوص قالب گیری نیز می‌شناسیم. این رزین را می‌توان درون قالب‌هایی از جنس سیلیکون، لاتکس یا پلاستیک ریخت و با توجه به شکل قالب اقدام به ساخت زیورآلات، دست سازهای دکوراتیو و… کرد. رزین اپوکسی یک ماده دو جزئی است که جزء دیگر آن را هاردنر تشکیل می‌دهد. از این رزین‌ها تنها برا قالبگیری استفاده نمی‌شود بلکه می‌توان از رزین اپوکسی برای مقاوم سازی سازه‌ها، ترمیم انواع سازه و تولید محصولات کامپوزیتی نیز کمک گرفت. این موضوع که رزین مخصوص قالبگیری در چه نوع قالبی قرار بگیرد، به هدف شما از قالبگیری رزین بستگی دارد. اگر قصدتان ساخت زیورآلات مانند انگشتر یا گردنبد است بهتر است از قالب‌های سیلیکونی استفاده شود. بطور کلی قالب‌هایی که می‌توان رزین را درون آن‌ها قرار داد عبارتنداز: قالب رزین لاتکس قالب رزین سیلیکونی قالب رزین پلاستیک
رزین مخصوص قالبگیری چیست؟
سرفصل های مقاله

انواع قالب رزین

همان‌طور که کمی پیش خواندید رزین در صنایع مختلف کاربردهای زیادی دارد. از انواع مختلف این ماده برای ساخت زیور آلات، ظروف رزینی، میزهای رزینی و حتی چسب رزینی استفاده می‌شود. اما چرا در میان انواع رزین، رزین‌های اپوکسی بیشتر برای قالبگیری و ساخت کارهای هنری و زیورآلات مورد استفاده قرار می‌گیرند؟ یکی از ویژگی‌های رزین اپوکسی که آن را برای قالبگیری مناسب کرده است، خاصیت بالای چسبندگی آن است. 

انواع قالب رزین
انواع قالب رزین

قالب رزین پلاستیکی

همان‌طور که کمی پیش اشاره شد این قالب‌های رزینی قیمت مناسب تری دارند. قالب‌های پلاستیکی را می‌توانید حتی در خانه نیز پیدا کنید. برای مثال به راحتی می‌توان از قالب‌های پلاستیکی یخ برای قالبگیری رزین استفاده کنید. اگر یک ظرف پلاستیکی با مدل و اندازه دلخواهتان دارید از آن هم می‌توانید برای قالبگیری رزین استفاده کنید اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که قالبی که رزین درون آن ریخته شده است نیاز به روان کننده دارد.

قالب رزین پلاستیکی
قالب رزین پلاستیکی

در صورت عدم استفاده از روان کننده حین جداسازی رزین از قابل ممکن است با مشکل مواجه شوید. جداکننده‌های رزین اپوکسی از قالب به شکل واکس، چسب و اسپری در بازار موجود است که می‌توانید یکی از آن‌ها را تهیه کنید. چنانچه به این جداکننده‌ها دسترسی نداشتید می‌توانید در منزل حتی از مایع ظرفشویی به عنوان یک روان کننده پیش از ریختن رزین به درون ظرف پلاستیکی استفاده کنید. قالب پلاستیکی را آغشته به مایع ظرفشویی کنید و صبر کنید تا کمی قالب خشک شود. سپس رزین را درون قالب بریزید.

قالب رزین سیلیکونی 

قالب‌های سیلیکونی بسیار نرم و انعطاف پذیر هستند. این قالب‌ها را در کیک پزی و شیرینی پزی به احتمال زیاد دیده‌اید. به دلیل انعطاف پذیری که قالب‌های سیلیکونی دارند، می‌توان رزین اپوکسی را درون آن‌ها ریخت. قالب‌های رزین سیلیکونی را می‌توانید به صورت آماده از بازار تهیه کنید اگرچه که امکان ساخت آن‌ها در منزل نیز وجود دارد.

قالب رزین سیلیکونی 
قالب رزین سیلیکونی 

 قالب‌هایی که برای ساخت زیورآلات رزینی مورد استفاده قرار می‌گیرند، همه از نوع قالب‌های سیلیکونی هستند. برای زیباتر شدن این زیورآلات می‌توانید درون رزین اکلیل یا گل خشک بریزید. پس از خشک شدن رزین و خارج کردن آن از قالب سیلیکونی خواهید دید که نتیجه کار چقدر زیبا می‌شود. 

قالب رزین لاتکسی

علاوه بر قالب‌های پلاستیکی و سیلیکونی، نوع دیگری از قالب‌ها که می‌توان از آن برای قالبگیری رزین‌ها استفاده کرد، قالب‌های لاتکسی هستند. قالب‌های لاتکسی نیز انعطفا پذیری بالایی دارند و به دلیل تنوع زیادشان می‌توان از آن‌ها برای ساخت زیورآلات استفاده کرد. قالب‌های لاتکسی در طرح‌های بسیار زیادی چون ستاره، ماه، قلب، ماهی و… در بازار موجود هستند. 

قالب رزین لاتکسی
قالب رزین لاتکسی

بیشتر بخوانید: صادرات رزین ، ضد زنگ صادراتی ، رنگ پودری از کجا تهیه کنیم؟ ، رنگ بلکای روشان فام

چگونه در خانه قالب سیلیکونی بسازیم؟

چگونه در خانه قالب سیلیکونی بسازیم؟
چگونه در خانه قالب سیلیکونی بسازیم؟

همان‌طور که گفته شد قالب‌های سیلیکونی یکی از رایج‌ترین قالب‌ها برای قالبگیری رزین هستند. فرض کنید می‌خواهید با رزین چیزی درست کنید که نیاز به یک قالب سیلیکونی دارید اما  قالب مورد نظر خود را در بازار پیدا نمی‌کنید. در چنین شرایطی می‌توانید خودتان برای ساخت این قالب‌ها اقدام کنید. برای ساخت قالب سیلیکونی نیز باید یک مجسمه یا تندیس داشته باشید تا بتوانید قالبی به همان شکل تهیه کنید. 

سیلیکون یک ماده دو جزئی است و مانند رزین برای استفاده با جزئی دیگر به نام هاردنر ترکیب می‌شود. به همین خاطر است که به قالب‌های سیلیکونی در اصطلاح رزین مخصوص قالبگیری گفته می‌شود. برای ساخت سیلیکون باید به اندازه 3 تا 4 درصد وزن این سیلیکون مایع به آن هاردنر یا سخت کننده افزوده شود. پس از افزودن هاردنر، سیلیکون شروع به خشک شدن می‌کند. پس از آنکه فرایند خشک شدن کامل شد می‌توانید از این قالب سیلیکونی که در اختیار دارید برای قالبگیری رزین استفاده کنید.

برای مشاهده و خرید رزین PVA ، خرید رزین اکریلیک پایه آب ، خرید رزین پلی استر ، رزین آلکیدی شورت اویل به لینک مراجعه کنید.

برای ساخت یک قالب سیلیکونی در منزل به مواد زیادی نیاز ندارید. با سیلیکون 100 درصد، آب، مایع ظرفشویی، نوار چسب، چاقو، قیچی، یک عدد کاسه و گان سیلیکون می‌توانید یک قالب سیلیکونی در خانه بسازید. ممکن است قالب سیلیکونی پس از خشک شدن چسبندگی داشته باشد که کار قالبگیری رزین را برایتان سخت می‌کند. نشاسته برای از بین بردن چسبندگی قالب سیلیکون موثر است. با یک قلمو نشاسته را بر روی قالب بکشید اما مراقب باشید که هیچ پودری در شکاف‌ها باقی نماند.امیدواریم این مقاله از روشان فام مورد فایده واقع شده باشد.

محصولات مرتبط