صادرات رنگ ایران در چه جایگاهی قرار دارد؟

کیفیت بالای محصولات تولیدی یکی از دلایلی است که باعث شده صنعت رنگ‌سازی ایران علاوه بر بازار داخلی، بخش مهمی از بازارهای جهانی را نیز پوشش دهد. این صنعت یکی از راه‌های کسب درآمد است که با رفع موانع و مشکلات می‌تواند سود زیادی را عاید کشورمان کند. با توجه به تعداد معدود تولیدکنندگان رنگ و مصرف گسترده آن در انواع صنایع، صادرات رنگ یکی از سودآورترین صادرات‌ها به شمار می‌رود. در صنایع رنگ‌سازی انواع رزین‌ها و کوپلیمرها، پلی استرها، رنگ‌های اکریلیک و رزین فونیک تولید می‌شوند که کاربرد زیادی در زمینه‌های مختلف دارند. با ما همراه باشید تا بیشتر با صنعت سودآور صادرات رنگ ایران و جایگاه آن در جهان آشنا شویم.
صادرات رنگ ایران در چه جایگاهی قرار دارد؟
سرفصل های مقاله

جایگاه ایران در صادرات رنگ

در حال حاضر برخلاف اینکه محصولات تولیدی داخلی کیفیت بالایی داشته و استانداردهای جهانی را رعایت می‌کنند، اما تقاضای زیادی ندارند و میزان صادرات رنگ ایران ناچیز است. این در حالی است که انواع رزین‌ها و کوپلیمرها، پلی استرها، رنگ‌های اکریلیک و رزین فونیک کاربرد گسترده‌ای در بخش معماری و صنایعی مانند کشتیرانی، قطعه سازی، چوب، خودروسازی و غیره دارند و انتظار می‌رود تقاضا برای این محصولات زیادتر شود.

در حال حاضر 20% سهم صادرات رنگ جهان مربوط به کشور آلمان است. کشورهای آمریکا، ایتالیا، هلند و فرانسه نیز به ترتیب در جایگاه‌های دوم تا چهارم قرار می‌گیرند.

جایگاه ایران در صادرات رنگ
جایگاه ایران در صادرات رنگ

گزارشات حاکی از آن هستند که در سال ۱۳۹۶ درآمد صنعت رنگ سازی ایران از صادرات رنگ به کشورهای خارجی مانند کشورهای افغانستان، عراق، تاجیکستان، ترکمنستان و قزاقستان، چیزی حدود ۸۲ میلیون دلار بوده که این رقم در سال ۱۳۹۷ حدود ۱۵ درصد افزایش یافته و به ۹۳ میلیون دلار رسیده است. در حال حاضر درآمد ارزی ایران از طریق صادرات رنگ به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار می‌رسد.

اما طبق بررسی‌هایی که کارشناسان داشته‌اند، این رقم نیمی از ظرفیت واقعی صادرات رنگ است و صنعت رنگ‌سازی ایران این پتانسیل را دارد که سالانه بیش از 200 میلیون دلار درآمد ارزی برای کشورمان به ارمغان بیاورد. دلیل این امر تحریم‌ها و نوسانات شدید قیمت‌ها است که راه را برای تولید و صادرات رنگ دشوار می‌کند.

وضعیت صنعت رنگ در داخل ایران

خوشبختانه تولیدکنندگان داخلی به معنای واقعی کلمه تهدید و تحریم را به فرصت تبدیل کرده و توانسته‌اند با تولید انواع رنگ ساختمانی، رنگ‌ صنعتی و نیز انواع چسب پاسخگوی نیاز داخلی مصرف کنندگان باشند. علاوه بر این، کیفیت محصولات تولیدی آن‌ها توانایی رقابت با نمونه‌های مشابه خارجی را دارد. 

 صنعت رنگ در داخل ایران
صنعت رنگ در داخل ایران

بنابراین صنعت تولید رنگ علاوه بر اینکه از طریق صادرات رنگ به کشورهای خارجی درآمد خوبی را به ارمغان می‌آورد، با تولید محصولات باکیفیت و متنوع کشورمان را از واردات بی‌رویه بی نیاز کرده و از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌کند. متاسفانه با اینکه صنعت تولید رنگ و محصولات جانبی رشد خوبی داشته و از تکنولوژی‌های روز دنیا در جهت بهبود کیفیت محصولات تولیدی استفاده می‌شود، با این حال میزان واردات این محصولات به صفر نرسیده است. امیدواریم در روزهای آتی، با پیگیری مسئولان علاوه بر رفع موانع صادرات رنگ، گامی اساسی در جهت متوقف کردن واردات رنگ و خروج ارز از کشور برداشته شود.

همچنین امیدواریم مسئولان گرامی مشکل عمده تولیدکنندگان رنگ، یعنی محدودیت وارد کردن مواد اولیه مانند تیتان و پنتا را هم حل کرده و تولیدکنندگان را در امر تامین مواد اولیه یاری کنند.

صادرات رنگ
صادرات رنگ

چشم انداز صادرات رنگ ایران در آینده

پایه اصلی ساخت رنگ، مواد نفتی هستند و با توجه به اینکه کشور ایران از منابع نفتی خوبی برخوردار است، این پتانسیل را دارد که به یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات نفتی جهان تبدیل شود. درست است که درآمد حاصل از صادرات رنگ، درآمدی وابسته به نفت است؛ اما با فرآوری نفت می‌توان به درآمدی چند برابر بیشتر از فروش نفت خام رسید.

صادرات رنگ ایران در آینده
صادرات رنگ ایران در آینده

 صادرات رنگ با برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های صحیح، سود کلانی برای کشورمان به ارمغان خواهد آورد و همچنین با افزایش میزان تقاضا، تعداد واحدهای تولیدی رنگ افزایش پیدا کرده و زمینه برای اشتغال جوانان مهیا خواهد شد. با توجه به برخورداری ایران از منابع نفتی، قیمت تمام شده مشتقات نفتی مانند رنگ، پایین‌تر از دیگر نقاط جهان خواهد بود و همین امر، به شرط رفع موانع، وارد کردن تکنولوژی‌های به روز، ایجاد زیرساخت‌های لازم و اتخاذ سیاست‌های درست، موجب افزایش تقاضا خواهد شد. همچنین ایجاد نمایندگی فعال در بازارهای کشورهای همسایه نظیر افغانستان، عراق و سوریه که روابط دیپلماتیک خوبی با کشورمان دارند، موجب رشد صادرات رنگ خواهد شد. 

صادرات رنگ ایران در آینده
صادرات رنگ ایران در آینده

بیشتر بخوانید:

متا: متاسفانه بر خلاف برخورداری ایران از منابع خوب نفتی، جایگاه ایران در صادرات رنگ چندان جالب نیست و این پتانسیل را دارد که با اتخاذ سیاست‌های صحیح و رفع موانع واردات اولیه، به صورت چشم‌گیری بهبود یابد.

سوالات متداول

آیا از قیمت رنگ های صادراتی مطلع هستید؟ ایران، کشوری است که توانسته است رنگ های تولید داخل خود را به بسیاری از کشورها صادر کند. این صادرات نشان دهنده آن است که کیفیت رنگ های تولید شده در داخل کشور بالا است. ایران کشوری تک محصول بوده و بیشتر درآمد خود را از فروش نفت به دست می آورد. در واقع بیشترین درآمد ایران با فروش سوخت های فسیلی به دست می آید. ایران تلاش می کند تا از روش های دیگری نیز به درآمد برسد. یکی از این روش ها، تولید و فروش رنگ است. 

امروزه به دلیل تعداد بالای واحدهای تولیدی رنگ و رزین در کشور، امکان صادرات این محصولات به کشورهای دیگر زیاد است و فرصت صادرات این محصولات را به سایر کشورها افزایش می دهد. به دلیل کیفیت بالای این محصولات توقعات از این واحدهای تولیدی افزایش پیدا کرده است. این واحدهای تولیدی  علاوه بر تامین نیاز داخل به فکر صادرات نیز هستند.

عراق هم کشوری است مانند افغانستان که سالیان سال است به دلیل جنگ های پی در پی نتوانسته در زمینه های مختلفی مانند خدمات پیشرفت داشته باشد. صادرات محصولات (رنگ و رزین) به عراق، می تواند سود زیادی را برای ایران داشته باشد. چراکه این کشور در حال حاضر توانایی تولید بسیاری از محصولات را ندارد.

محصولات مرتبط