اصول ترکیب رنگ در نقاشی ساختمان

این نکته که از چه رنگ‌هایی در نقاشی ساختمان استفاده کنیم بسیار حائز اهمیت است. همه رنگ‌ها را نمی‌توان به صورت آماده از بازار خریداری کرده و بر روی دیوار اجرا کرد. ممکن است رنگی را برای دیوار خود انتخاب کنید که ترکیب آن اصلا در بازار وجود نداشته باشد. اینجا رنگ کار ساختمان شما باید هنر خود را نشان داده و از ترکیب رنگ‌های اصلی با یکدیگر رنگ دلخواهتان را بدست بیاورد.
اصول ترکیب رنگ در نقاشی ساختمان
سرفصل های مقاله

با انواع رنگ آشنا شوید

ترکیب رنگ در نقاشی ساختمان اقدامی است که نیاز به علم و تخصص در این زمینه دارد. ترکیب رنگ همیشه به این سادگی نیست که کمی سبز پررنگ را با سفید ترکیب کنید و به سبز کمرنگ برسید! خلق رنگ از طریق ترکیب آن‌ها باید با ظرافت و حساسیت بالایی صورت بگیرد تا درست همان رنگی که می‌خواهید بدست آید. پیش از هر چیزی بهتر است رنگ‌های اصلی، فرعی و ترکیبی را بشناسید. رنگ‌های اصلی عبارتنداز:

  • قرمز
  • آبی 
  • زرد

رنگ‌های فرعی یا ثانویه رنگ‌هایی هستند که از ترکیب رنگ‌های اصلی با یکدیگر بدست می‌آیند:

  • سبز از ترکیب زرد و آبی
  • نارنجی از ترکیب زرد و قرمز
  • بنفش از ترکیب قرمز و آبی

رنگ‌های ترکیبی رنگ‌هایی هستند که از ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ فرعی بدست می‌آیند:

  • زرد-نارنجی
  • قرمز-بنفش
  • زرد-سبز

آیا علمی برای ترکیب رنگ وجود دارد؟

ترکیب رنگ اصول بسیار زیادی دارد. به عبارتی دیگر در این علم باید و نبایدهای زیادی وجود دارد که علاقه‌مندان به هنر نقاشی و افرادی که با رنگ‌ها سروکار دارند می‌توانند راجع‌به آن تحقیق کرده و بیشتر یاد بگیرند. اما اصول ترکیب رنگ در نقاشی ساختمان بیش از هر چیزی یک مهارت تجربی است. به عبارتی دیگر نقاشی که رنگ‌ها و پیگمنت غالب هر رنگ را به خوبی می‌شناسد، با کمی کسب تجربه و بازی با رنگ‌ها به راحتی به اصول ترکیب رنگ پی می‌برد. برای اطلاعات بیشتر از رنگ ها به بلاگ روشان فام مراجعه کنید.

علم ترکیب رنگ

توجه داشته باشید که در ترکیب رنگ ساختمان روشان فام ، دو رنگ سفید و مشکی بسیار پر اهمیت هستند. برای روشن یا تیره تر کردن یک رنگ با همان فام رنگ می‌توان از رنگ‌های سفید و مشکی استفاده کرد. برخی افراد به اشتباه سفید و مشکی را نیز جزو رنگ‌های اصلی دسته بندی می‌کنند. توجه داشته باشید که رنگ اصلی به دسته‌ای از رنگ‌ها اطلاق می‌شود که دانه‌های رنگی تشکیل دهنده آن، از ترکیب هیچ رنگ دیگری به وجود نیامده باشد. 

یک نقاش ماهر باید قدرت تشخیص بالایی داشته باشد

فرض کنید تصویری را به نقاش ساختمان خود نشان می‌دهید و می‌گویید می‌خواهید رنگ دیوارهایتان دقیقا به این رنگ باشد. نقاش باید به محض دیدن رنگ درون تصویر تشخیص دهد که از چه ترکیبی برای رسیدن به این رنگ استفاده شده است و چیزی که این تشخیص را برایش ساده‌تر خواهد کرد، تجربه شخصی وی از ترکیب رنگ است. در غیر این صورت حتی اگر رنگ‌های اصلی، فرعی و رنگ‌های مکمل را هم به خوبی بشناسد باز هم ممکن است نداند چه میزان از هر رنگ را با یکدیگر ترکیب کند تا به رنگ دلخواه شما نزدیک شود.

یک نقاش ماهر باید قدرت تشخیص بالایی داشته باشد

علم ترکیب رنگ یعنی بدانید از هر رنگی به چه مقدار ترکیب کنید

آیا اصول ترکیب رنگ تنها به شناختن انواع رنگ‌ها ختم می‌شود؟ خیر. با ترکیب دو رنگ زرد و آبی می‌توان طیف گسترده‌ای از رنگ سبز را بدست آورد. اما دقیقا چه سبزی مد نظرتان است؟ بنابراین فقط شناسایی رنگ نیست بلکه میزان ترکیب رنگ‌ها نیز باید به درستی صورت بگیرد. برای مثال اگر به رنگ زرد تنها کمی بیشتر از آنچه که باید آبی اضافه کنید، ممکن است سبزی بدست آورید که اصلا دلخواه شما نباشد. 

یا برای تیره و روشن کردن رنگ‌ها از سفید کمک گرفته می‌شود. اگر به رنگ قرمز کمی سفید اضاف کنید صورتی پررنگ خواهید داشت و اگر میزان این سفید را بیشتر کنید به صورتی کم رنگ و بی حالی خواهید رسید. یک نقاش ساختمان ماهر میزان ترکیب رنگ‌ها با یکدیگر را برحسب سال‌ها تجربه کاری می‌داند.

بیشتر بخوانید: رنگ پلاستیک ، رنگ اکریلیک ، رنگ نانو ، رنگ استخری ، رنگ ضد حریق ، رنگ کنیتکس

چرا سفید بیشترین استفاده را در ترکیب رنگ ساختمانی دارد؟

اگر به یک فروشگاه رنگ مراجعه کنید خواهید دید که افراد هر رنگی که خریداری کنند، به همراه آن حتما یک سطل رنگ سفید نیز خریداری کرده‌اند! در رنگ ساختمان چون بیشتر از رنگ‌های روشن استفاده می‌شود، سفید نقش بسیار زیادی دارد. احتمالا اصطلاح مادر رنگ را شنیده باشید. نقاش‌های ساختمانی برای رنگ آمیزی ابتدا میزان رنگ مورد نیاز را تخمین زده و سپس به همان اندازه رنگ سفید تهیه می‌کنند.

چرا سفید بیشترین استفاده را در ترکیب رنگ ساختمانی دارد؟
چرا سفید بیشترین استفاده را در ترکیب رنگ ساختمانی دارد؟

رنگ مادر یک قوطی کوچک از رنگ اصلی و غالبی است که می‌خواهیم به آن برسیم. این مادر رنگ به میزان صحیح باید با رنگ سفید ترکیب شود تا به رنگ دلخواه برسیم. برای مثال یکی از پرکاربردترین رنگ‌ های ساختمانی، رنگ خاکستری است. برای بدست آمدن این رنگ، باید مادر رنگ مشکی را با رنگ سفید ترکیب کرد. ترکیب رنگ‌ها با مشکی به احتیاط بیشتری نیاز دارد چراکه با افزودن تنها کمی مقدار اضافه از رنگ مشکی، رنگ نهایی ممکن است تیره تر از چیزی که می‌خواستید شود.

رنگ های سرد و گرم به چه رنگ‌هایی گفته می‌شود؟

رنگ‌ها را به طور کلی به دو گونه می‌توان تقسیم بندی کرد. گونه اول که رنگ‌های اصلی، فرعی و مکمل بودند و کمی پیش بررسی کردیم. در یک دسته بندی دیگر رنگ‌ها به سه دسته رنگ سرد، گرم و رنگ خنثی تقسیم بندی می‌شوند. رنگ‌هایی مانند نارنجی، قرمز و زرد چون شور و هیجان بالایی را منتقل می‌کنند جزو رنگ‌های گرم نامگذاری می‌شوند. 

رنگ های سرد و گرم به چه رنگ‌هایی گفته می‌شود؟
رنگ های سرد و گرم به چه رنگ‌هایی گفته می‌شود؟

رنگ‌های سرد دسته‌ای از رنگ‌ها هستند که برخلاف رنگ‌های گرم، حسی از آرامش و سکوت را به بیننده منتقل خواهند کرد. بنفش، سبز و آبی جزو رنگ‌های سرد به شمار می‌روند. در محیطی مانند محیط یک بیمارستان که آرامش و راحتی بسیار مهم است معمولا از رنگ‌های سرد برای رنگ آمیزی دیوارها استفاده می‌شود. 

رنگ‌هایی مانند سفید، مشکی یا خاکستری که بیشترین کاربرد را در رنگ آمیزی ساختمان دارند، جزو رنگ‌های خنثی به شمار می‌روند. معمولا توصیه می‌شود از رنگ‌های خنثی به تنهایی برای رنگ آمیزی یک ساختمان استفاده نشود چراکه ممکن است ساختمان را بی روح و بی انرژی جلوه دهد. در صورت رعایت اصول ترکیب رنگ، همنشینی رنگ‌های سرد یا گرم یا رنگ خنثی جلوه بسیار خاصی خواهد داشت.

فرمول ترکیب رنگ چند رنگ پرطرفدار ساختمانی

فرمول ترکیب رنگ چند رنگ پرطرفدار ساختمانی
فرمول ترکیب رنگ چند رنگ پرطرفدار ساختمانی

رنگ‌ها دنیای بسیار وسیعی دارند. با ترکیب رنگ‌ها با یکدیگر می‌توان به صدها رنگ جدید رسید که امکان بازگو کردن فرمول همه آن‌ها در قالب یک مقاله وجود ندارد. به همین خاطر تصمیم گرفتیم فرمول پرطرفدارترین رنگ‌های ساختمانی را در اختیارتان قرار دهیم:

  • رنگ آبی روشن: ترکیب مادر رنگ آبی و رنگ سفید
  • رنگ سبز پسته‌ای: ترکیب سبز و سفید
  • رنگ پرتقالی: ترکیب رنگ‌های زرد، قرمز و نارنجی 
  • رنگ سبز زیتونی: ترکیب رنگ‌های آبی و گل ماشی
  • رنگ نسکافه‌ای: ترکیب رنگ‎‌های سفید، مشکی، قرمز و گل ماش
  • رنگ شکلاتی: ترکیب رنگ‌های سفید و قهوه‌ای
  • رنگ خردلی: ترکیب رنگ زرد و نارنجی
  • رنگ کرمی: ترکیب رنگ سفید و قهوه‌ای کم رنگ
  • رنگ سرمه‌ای: ترکیب رنگ آبی و مشکی
  • رنگ آجری: ترکیب رنگ‌های قرمز، نارنجی و صورتی
  • رنگ سرخابی: ترکیب رنگ قرمز و آبی

برای مشاهده رنگ های صنعتی کلیک کنید.

محصولات مرتبط